Середа, 08.05.2024, 10:06 | RSS | Вітаю Вас Гість
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

EN

Вісник Маріупольського державного університету
Серія: Філологія
Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu.
Serìâ: Fìlologìâ
Головна | Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Випуск 26-27 [34]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
ПОСИЛАННЯ
  • Сайт Маріупольського державного університету
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Право
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Історія та політологія
  • Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філософія, культурологія, соціологія
  • Пошук


    Чернишова Світлана Олександрівна
    Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Філологія. – 2022. – Вип. 26–27. – С. 1–305

    Чернишова Світлана Олександрівна
    докторнат кафедри теорії та історії світової літератури, кандидат філологічних наук, доцент
    Київський національний лінгвістичний університет
    E-mail: [email protected]
    ORCID: 0000-0003-0284-2001

    (Ім)міграція та їжа у романі Ч. Н. Едічі «Американа»

    DOI 10.34079/2226-3055-2022-15-26-27-202-213

    [ download pdf ]

    С. 202-213

    Анотація
    У статті проаналізовано взаємозв’язок між їжею та (ім)міграцією у романі Ч. Н. Едічі «Американа» (2013). Зокрема, осмислюються варіанти оприсутнення ідентичності іммігрантів через гастрономічний код, взаємозв’язок їжі і глобалізаційних процесів, а також класової приналежності та культури споживання їжі. Сюжет роману зосереджений на долі двох молодих нігерійців, які вирішили емігрувати до США та Великої Британії. Проте з часом обоє повертаються назад на батьківщину. Опис приготування і споживання їжі наявний при змалюванні життя персонажів у Нігерії, далі під час їхнього перебування у США чи Великій Британії, і згодом після повернення назад на батьківщину. Зміни в ідентичності персонажів передані через зображення ставлення до смаків, рецептів приготування та страв. Через дискурс їжі осягається відмінність між представниками різних культурних, расових та національних груп, а також готовність чи навпаки небажання іммігрантів асимілюватися з домінантною групою.
    Тісний зв’язок між ідентичністю і їжею не виключає змін, які особливо відчутні у процесі мобільності людських мас. Трансформації властиві як індивідуальним та колективним ідентичностям, які не замкнуті, а відкриті до нового досвіду, так і національним кухням. Зміни в приготуванні страв та раціонів харчування сигналізують про залучення гастрономічних уподобань країни поселення. З іншого ж боку, самі ці країни змінюють свої кулінарні традиції через відкриття смаків іммігрантів.

    Ключові слова: імміграція, ідентичність, їжа, Ч. Н. Едічі, роман «Американа»; immigration, identity, food, Chimamanda Ngozi Adichie, novel ‘Americanah’

    Бібліографічний список

    Шимчишин, М. М., 2021. Чужина і чужинець у романі Аскольда Мельничука «Що сказано…». Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. Філологічні науки, 2(95), с. 45–55. DOI 10.35433/philology.2 (95).2021.45-55.

    Adichie, Ch. (2013). Americanah. New York: Random House.

    Appadurai, A., 1988. How to Make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India. Comp. Stud. Soc. His. 30(1). p. 3–24.

    Appadurai, A., 1996. Modernity at Large. Minneapolis: Univ. Minn. Press.

    Arce, A., 2000. Creating or Regulating Development: Representing Modernities through Language and Discourse. In: A. Arce, & N. Long (Eds.) Anthropology, Development and Modernities. London/New York: Routledge. pp. 32–51.

    Banaji, J., 1997. Globalization and Restructuring in the Indian Food Industry. Journal of Peasant Stud. , 24, pp. 191–210.

    Barthes, R., 1997[1961]. Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. 1961. In: C. Counihan and P. Van Esterik (eds.). Food and Culture: A Reader. New York: Routledge, p. 20–27.

    Beardsworth, A. and Keil, T., 1997. Sociology on the Menu: An Invitation to the Study of Food and Society. London/New York: Routlege.

    Bonanno, A., Busch, L., Friedland, W., Gouveia, L. and Mingoine, E., (eds.), 1994. From Columbus to ConAgra: The Globalization of Agriculture and Food. Lawrence: Univ. Press Kansas.

    Boyce, Ch., 2017. You are what you eat? Food and the politics of identity (1899–2003). In A History of Food in Literature. From the Fourteenth Century to the Present. London & New York: Routledge, p. 248–291.

    Boyce, Charlotte and Joan Fitzpatrick, 2017. A History of Food in Literature. From the Fourteenth Century to the Present. London & New York: Routledge.

    Brownell, K., 2004. Food Fight. New York: McGraw Hill.

    Clifford, J., 1997. Routes: Travel and Translation in the Late Twentieth Century. Cambridge, MA: Harvard Univ.

    Culhane, C., 2004. Super Size Me. Food Can, 64(5), pp. 30–35.

    Dalessio, W. R., 2012. Are We What We Eat? Food and Identity in Late Twentieth-century American Ethnic Literature. Amherst, New York: Cambria Press.

    Friedmann, H. and McMichael, P., 1989. Agriculture and the State System: the Rise and Decline of National Agricultures, 1870 to the Present. Sociologia Ruralis, 29, pp. 93–117.

    Goodman, D. and Watts, M. (eds.), 1997. Globalizing Food: Agrarian Questions and Global Restructuring. London: Routledge.

    Gupta, A., 2003. Global Movements of Crops since the ‘Age of Discovery’ and Changing Culinary Cultures. Sirindhorn Anthropology Lecture, Princess Maha Chaki Sirindhorn Anthropology Centre, Bangkok, March 26. Available at: <https://digital.library.tu.ac.th/tu_dc/frontend/Info/item/dc:84630> (Accessed 26 December 2022).

    Hernández, A. G., Luis, Borrego, Estela Martínez and Quintanal, Hernán Salas, 2021. The Role of National and Transnational Corporations in the Globalization of Dairying in La Laguna, Mexico. The International Journal of Sociology of Agriculture and Food 8 (January). Paris, France, pp. 52–70. DOI: https://doi.org/10.48416/ijsaf.v8i.352.

    Hughner, R. S., McDonagh, P., Prothero, A., Shultz, C. J. and Stanton, J., 2007. Who are Organic Food Consumers? A Compilation and Review of Why People Purchase Organic Food. Journal of Consumer Behaviour, 6(2–3), pp. 94–110. doi:10.1002/cb.210.

    Kalcik, S. 1984. Ethnic Foodways in America: Symbol and the Performance of Identity. In: Brown, Linda Keller, and Kay Mussell. (eds.). Ethnic and Regional Foodways in the United States: The Performance of Group Identity. Knoxville: University of Tennessee Press, 37–65.

    Kulick, D. and Meneley, A., 2005. Fat: The Anthropology of an Obsession. New York: Tarcher/Penguin.

    Lentz, C., (ed.). 1999. Changing Food Habits: Case Studies from Africa, South America and Europe. Amsterdam: Harwood Academic.

    Lerner, B., 2014. 10:04. London: Granta.

    Lozada Jr. Eriberto, P., 2000. 5 Globalized Childhood? Kentucky Fried Chicken in Beijing. In: Jun Jing (ed.). Feeding China’s Little Emperors: Food, Children, and Social Change. Redwood City: Stanford University Press, pp. 114–134. DOI: https://doi.org/10.1515/9781503617001-010.

    MacClancy, J., 2004. Food, Identity, Identification. In: H. Macbeth and J. MacClancy (eds.). Researching Food Habits, Oxford: Berghahn Books, pp. 63–74.

    Marsden, T., 2000. Food Matters and the Matter of Food: towards a New Food Governance? Sociologia Ruralis, 40(1), pp. 20–29.

    McCluskey, J. J., and Loureiro, M. L., 2003. Consumer Preferences and Willingness to Pay for Food Labeling: A Discussion of Empirical Studies. Journal of Food Distribution Research (34)3. Available at: <https://www.researchgate.net/publication/23943311_Consumer_Preferences_and_Willingness_to_Pay_for_Food_Labeling_A_Discussion_of_Empirical_Studies.> (Accessed 26.12.2022).

    Miller, D., 1998. Coca-Cola: a black sweet drink from Trinidad. In: D. Miller (Ed.). Material Cultures: Why Some Things Matter. Chicago: Univ. Chicago Press.

    Nestle, M., 2002. Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition and Health. Berkeley: Univ. Calif. Press.

    Onozaka, Y., Nurse, G., and McFadden, D. T., 2010. Local Food Consumers: How Motivations and Perceptions Translate to Buying Behavior. Choices. The Magazine of Food, Farm and Resource Issues, 25(1). [online] Available at: <https://www.choicesmagazine.org/UserFiles/file/article_109.pdf.> (Accessed 26 December 2022).

    Raspa, R., 1984. Exotic Foods among Italian-Americans in Mormon Utah: Food as Nostalgic Enactment of Identity. In: Brown, Linda Keller, and Kay Mussell (eds.). Ethnic and Regional Foodways in the United States: The Performance of Group Identity. Knoxville: University of Tennessee Press, pp. 185–193.

    Ritzer, G., 1993. The McDonaldization of Society. Thousand Oaks, CA: Pine Forge Press.

    Roseberry, W., 1996. The Rise of the Yuppie Coffees and the Reimagination of Class in the United States. Am. Anthropol, 98(4). pp. 762–75.

    Tillotson, J. E., 2004. America's Obesity: Conflicting Public Policies, Industrial Economic Development, and Unintended Human Consequences. Annu. Rev. Nutr, 24, pp. 617– 43.

    Veblen, Th., 1899[1912]. The Theory of the Leisure Class: An Economic Study of Institutions (New ed.). New York: The Macmillan Company.

    Watson, J. L., (ed.). 1997. Golden Arches East: McDonald's in East Asia. Stanford, CA: Stanford Univ. Press.

    Watson, M., 2013. Materialities. In: Peter Jackson and the CONANX group (eds.) Food Words: Essays in Culinary Culture. London: Bloomsbury, pp. 127–130.


    Цитування

    ДСТУ ГОСТ 7.1-2006
    Чернишова С. О. (Ім)міграція та їжа у романі Ч. Н. Едічі «Американа» / С. О. Чернишова // Вісник Маріупольського державного університету. Сер.: Філологія. – 2022. – Вип. 26–27. – С. 202–213.

    Harvard Referencing Style
    Chernyshova, S. O., 2022. (Im)mihratsiia ta yizha u romani Ch. N. Edichi «Amerykana» [(Im)migration and food in Chimamanda Ngozi Adichie’s novel ‘Americanah’]. Vìsnik Marìupolʹsʹkogo deržavnogo unìversitetu. Serìâ: Fìlologìâ, 26–27, pp. 202–213.

    Категорія: Випуск 26-27 | Додав: Marina (29.12.2022)
    Переглядів: 146 | Теги: імміграція, ідентичність, Food, роман «Американа» immigration, їжа, Chimamanda Ngozi Adichie, Ч. Н. Едічі, Identity, novel ‘Americanah’ | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0

    Copyright МДУ © 2024

    Веб-дизайн, технічна підтримка та адміністрування: Белла Марина Віталіївна [email protected]

    uCoz